Bielański
|
... |
Bielański Integrator Przedsiębiorczych
al. Zjednoczenia 25 |
---|
Zapraszamy nauczycieli i wychowawców na 3h warsztaty na temat Lekcji STEAMOWYCH, które poprowadzi Katarzyna Trojańska, Neuroterapeuta i glottodydaktyk. Członkini Stowarzyszenia STEAM Polska. Współautorka pierwszej w Europie książki poświęconej edukacji w nurcie STEAM, pt. „ STEAM- owe lekcje”.
Na warsztatach zapoznają się Państwo z teorią i metodą STEAMOWĄ oraz "doświadczą" metody - tj. wezmą udział w zajęciach prowadzonych według tej metody.
ZAPISY: TUTAJ
Czym jest metoda STEAM?
Agenda warsztatów „STEAM-owe lekcje” dla nauczycieli i wychowawców
1. 13:00-14:30 Teoretyczne podstawy STEAM- wykład obejmujący następujące zagadnienia:
- Kierunki edukacji w świetle kompetencji przyszłości określonych w raporcie Future Work Skills 2020,
- Co te jest STEAM ?
- STEAM a neurodydaktyka- skuteczność i efektywność modelu STEAM w świetle wiedzy neurobiologicznej
- Przykłady STEAM- owych lekcji
- Jak stworzyć scenariusz STEAM- owej lekcji ?
2. 14:30-16:00 STEAM- owe lekcji w praktyce- warsztat „ Matematyczna sałatka”, podczas którego nauczyciele i wychowawcy będą mieli okazję doświadczyć pracy w modelu STEAM uczestnicząc w realizacji projektu dedykowanego uczniom, którego celem jest m.in.:
- rozwijanie kompetencji matematycznych stosownie do wieku i możliwości uczniów ( w tym projekcie doskonalenie umiejętności mnożenia i dzielenia oraz rozwiązywania zadań tekstowych, a także utrwalanie pojęć brak, dekagram, kilogram i umiejętności odważania produktów)
- wyszukiwanie informacji
- doskonalenie umiejętności czytania ze zrozumieniem, wnioskowania i wyszukiwania informacji iistotnych w tekście
- rozwijanie umiejętności kodowania
- rozwijanie umiejętności wykorzystania nowych technologii w praktyce ( obsługa programu Scatches, drukarki, projektowanie grafiki)
- rozwijanie kreatywności
- kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych i poszerzanie wiedzy o wartościach wybranych produktów spożywczych
- rozwijanie praktycznych umiejętności kulinarnych oraz kształtowanie nawyków higienicznych podczas przygotowania posiłków
- rozwijanie i doskonalenie praktycznych umiejętności szycia, klejenia, wykorzystania różnorodnych materiałów do realizacji własnych pomysłów
- działanie na rzecz zmiany jakości funkcjonowania świata w wybranych obszarach ( ja, inni,świat)